Elektrikli Araç Şarj Maliyeti

Elektrikli Araç Şarj Maliyeti

Elektrikli araçlar, çevre dostu ve ekonomik bir ulaşım seçeneği olarak her geçen gün popülerliğini artırmaktadır. Kullanıcı sayısı arttıkça elektrikli araç sahiplerinin en önemli sorularından biri haline gelen araçların şarj maliyetidir. Bir elektrikli aracı şarj etmenin maliyeti nedir ve bu maliyeti etkileyen faktörler hakkında bilinmesi gerekenleri inceleyelim.


Elektrik Fiyatları

Elektrikli araçların herhangi bir şarj istasyonunda şarj edilme maliyetini belirleyen en önemli faktör elektrik fiyatıdır. Elektrik fiyatı elektrik sağlayıcısı, kullanılan şarj yöntemi ve ev veya iş yerlerinde x kWh üzeri kullanımlarda uygulanan farklı tarifelere göre değişiklik gösterebilmektedir.


Araç Batarya Kapasitesi

Her elektrikli aracın batarya kapasitesi farklıdır. Bu farklılıktan dolayı alınacak enerji miktarıyla birlikte şarj süreside değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin TOGG T10X uzun menzil aracımızın bataryası 88,5 kWh iken KIA EV9’ da 99,8 kWh batarya kapasitesi mevcuttur. Batarya kapasitesi aracın tam şarj edilebilmesi için gerekli enerji miktarını belirler.


Şarj Etme Metodu

Elektrikli araçlar genellikle iki farklı yöntemle şarj edilir:

Evde Şarj (Seviye 1 veya Seviye 2 Şarj): Evde kullanılan normal priz (Seviye 1) veya özel EV şarj istasyonu (Seviye 2) ile yapılan şarjdır. Seviye 1 şarj daha yavaşken, Seviye 2 şarj daha hızlıdır.

Halka Açık Şarj İstasyonları: Bu istasyonlar genellikle AC (yavaş şarj) veya DC (hızlı şarj) olarak bulunmaktadır. AC ve DC şarj gücüne göre değişkenlik gösterebilen farklı şarj tarifeleri uygulanmaktadır.


Şarj Maliyet Hesabı

Örnek olarak evde şarjın elektrik birim fiyatını 1₺/kWh olduğunu düşünelim. TOGG T10X’ in 88,5 kWh bataryasını tam olarak şarj etmenin maliyetinin hesabı;

Şarj edilecek toplam enerji (kWh) x Elektrik birim fiyatı (₺/kWh) = Maliyet

88,5 kWh ×1 ₺/kWh = 88,5₺

Halka açık şarj istasyonları kWh başına daha yüksek bir ücret talep eder. kWh başına AC (yavaş şarj) için 3₺, DC (hızlı şarj) için 5₺ olduğunu düşünelim.

AC Şarj ➩ 88,5 kWh × 3 ₺/kWh = 265.5 ₺

DC Şarj ➩ 88,5 kWh × 5 ₺/kWh = 442,5 ₺


kWh Maliyeti Nedir?

Elektrikli aracın kilometre başına ne kadar enerji harcadığını hesaplamak, aracın verimliliğini ve kullanım maliyetlerini hesaplamak için gereklidir. Bu hesaplama sonucunda aracın enerji tüketimi (kWh/100 km veya kWh/km cinsinden) ve batarya kapasitesi gibi bilgilerle yapılabilmektedir.

Öncelikle aracın enerji tüketimini bilmek gerekiyor. Bu bilgiye üreticinin web sitesinden veya son sürüşünüze ait ortalama enerji tüketiminden erişebilirsiniz. Enerji tüketimi genellikle kWh/100km olarak verilir.

Elde edilen enerji tüketim bilgisi 100km başına verildiğinden dolayı bunu kilometre başına düşen enerji tüketimine dönüştürülmesi gerekir. Bu da kWh’ i 100’e bölerek yapılmaktadır.

Örnek olarak TOGG T10X uzun menzilin ortalama enerji tüketimi 19,1kWh/100km’dir. Kilometre başına hesabı;

Enerji tüketimi (kWh/km) = (19,1 kWh) / (100 km) = 0,191 kWh/km

Aracın km başına maliyetini hesaplamak için şarj edildiği konuma göre elektrik maliyetinin bilinmesi gerekmektedir. Evde şarj işleminde elektrik birim fiyatı 1₺/kWh olarak düşünelim.

Km başına maliyeti = 0,191 ( kWh)/km ×1 ₺/kWh = 0,191₺/km

Elektrikli araçların şarj maliyeti, birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak, elektrikli araçların şarj maliyeti, benzinli veya dizel araçlara göre daha ekonomiktir.

Elektrik fiyatları, araç tipi, batarya kapasitesi ve şarj yöntemi gibi faktörler göz önünde bulundurularak, kişisel kullanım alışkanlıklarınıza göre en uygun şarj stratejisi belirlenebilir.